Selecteer een pagina

Kwetsbaarheid

ESTAFETTE INTERVIEW  Zorgprofessionals aan het woord over wat voor hen echt telt in de zorg.

TE GAST
Riëtte Oudenaarden
verpleegkundig specialist geriatrie

Riëtte, aandacht voor ‘wat echt telt’. Wat is dat volgens jou ?

Dat is aandacht die werkelijk een verschil maakt in het leven van zorgvragers. Daarvoor is maatwerk en goed luisteren naar wat de zorgvrager wil essentieel. Ik ben ervan overtuigd dat als we vaker aandacht hebben/geven voor ‘wat echt telt’ dat we dan een mooiere samenleving hebben én minder zorgkosten maken.

We moeten de moed hebben om met kwetsbaarheid om te gaan, het niet te zien als teken van zwakte maar te accepteren als onderdeel van het bestaan in deze gebroken wereld.

Van daaruit betrokkenheid tonen en op zoek gaan naar betekenisvolle verbindingen; hoe kan ik van betekenis zijn voor de ander én een ander de ruimte geven om voor jou van betekenis te zijn.

Welke deelgebieden van de zorg hebben wat jou betreft prioriteit?

Zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zorg voor mensen met dementie kan mooier als we meer luisteren naar de patiënt en naar de mantelzorger; door te luisteren en er gewoon te zijn laat je de ander merken dat hij voor jou van waarde is. Van daaruit kun je samen kijken naar wat nodig is en passend voor die situatie.

Advance Care Planning – aandacht voor andere waarden dan alleen gezondheid en zo lang mogelijk leven. Daarmee kom je tot zorg die aansluit bij wat belangrijk is in het leven voor de patiënt en zijn  naasten.  

Welke ideeën heb je over betere samenwerking in de zorg?

Samenwerking tussen 1e en 2e lijn optimaliseren. Ik denk dat met name de zorg voor oudere patiënten en mensen met dementie mooier kan door intensiever samenwerking. Meer ruimte voor MDO waarbij relevante betrokken partijen afstemmen voor optimale zorg. Verder ontwikkelen van Verpleegkundig Leiderschap is belangrijk voor kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg. Dit is ook van invloed op de effectiviteit én de veiligheid van zorg.

Welke mogelijkheden zie je om de vergrijzing en toenemende zorgvraag samen te dragen?

Meer aandacht voor zingeving, waarde/waardigheid van ouderen in de samenleving. Beeldvorming van ouderen is vaak negatief ingekleurd met verval en kwetsbaarheid etc. De grote toegevoegde waarde van ouderen in een samenleving zou meer naar voren moeten komen.

Ouderen zo lang mogelijk een functie laten behouden in de samenleving is voor hún welzijn goed én voor jongeren.

Door in verbinding te blijven ontstaan waardevolle contacten. Jongeren moeten vaak nog leren dat kwetsbaarheid inherent is aan het bestaan en leren hoe ze met kwetsbaarheid om kunnen gaan.  Het delen van levenservaringen van ouderen kunnen daarbij waardevol zijn en juist de kracht van kwetsbaarheid doen ontdekken. Aandacht geven en luisteren, dat blijft mensen vaak bij; dat maakt het verschil.

 

Volgende keer

Riëtte Oudenaarden geeft het stokje door aan Eline Korpershoek, leerling IC-verpleegkundige en lid verpleegkundig stafbestuur

Lees ook

Niksen

Niksen

  Sinds een aantal jaar ben ik bezig met een persoonlijke experiment : vijf minuten per dag niksen. Eerlijk gezegd is het voor mij niet eenvoudig. Toch blijkt het een zeer effectief experiment met minstens 3 verrassende resultaten.  Wat was eigenlijk de...

Is er een dominee in de zaal?

Is er een dominee in de zaal?

Het is altijd net op dat moment dat je onderuit zakt in je stoel omdat je zo aan die ontspanning toe was. Juist dan. Je kijk je nog even vertwijfeld om je heen. Ben ik nu die persoon die moet opstaan? Voor je het weet sta je er levensreddend te handelen. In mijn tak...

Leen-opa

Leen-opa

Verstaan doe ik hem niet, begrijpen wel. Als ik binnenloop schudt hij meestal meewarig zijn hoofd. Leen- opa op het werk. Hij moppert in een voor mij onverstaanbare taal. Ik zit naast hem, hij kletst tegen mij aan. Verstaan doe ik hem niet, begrijpen wel. Lachen doen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!