Selecteer een pagina

Samenwerking en leiderschap in de zorg

ESTAFETTE INTERVIEW  Zorgprofessionals aan het woord over wat voor hen echt telt in de zorg.

TE GAST
Joica Benschop
Verpleegkundige Zorgkern Systeemziekten (interne geneeskunde, immunologie, infectieziekten, geriatrie en reumatologie) in het Erasmus MC, lid VAR Erasmus MC, student master Health Care Management aan Erasmus Universiteit

Aandacht voor ‘wat echt telt’ in de zorg. Wat is dat volgens jou Joica?

Voor mij betekent dat aandacht voor de beleving van de patiënt. Een ziekenhuisopname lijkt voor ons als verpleegkundigen soms zo gewoon. Het is immers een omgeving waarin we ons dagelijks begeven, maar voor onze patiënten is het iedere keer opnieuw weer een verrassing wat er staat te gebeuren. Het maakt het zoveel leuker en makkelijker voor hen als we dat op de voorgrond plaatsen in onze zorgverlening.

Veerkracht

Een mens is sterk en kan (ongemerkt) veel klappen opvangen. Hulp van familie, vrienden en anderen die voor hen belangrijk zijn kan helpen die veerkracht te vergroten. Als verpleegkundige probeer ik echt een samenwerkingsrelatie met hen aan te gaan. Maar het zit ‘m vooral in de kleine dingen: zorgen dat iemand zijn hobby kan uitoefenen tijdens een opname, zorgen dat een verjaardag niet wordt vergeten of dat iemand een zonnestraaltje kan opvangen in de daktuin. Dat geeft de mensen energie!

Geriatrie

Ik denk dat ieder gebied van de zorg op zijn manier aandacht behoeft. Zelf vind ik de geriatrische patiënten die ik op mijn afdeling zie nog weleens schrijnend. Daar zal ik er de komende jaren alleen maar meer van tegenkomen. Ik hoop dat we daar als samenleving in zijn geheel oog voor zullen hebben.

Samenwerking

Als we het dan hebben over die geriatrische patiënt, denk ik dat dat een ultiem voorbeeld is van een pijnpunt in samenwerking, ook met de eerstelijn, paramedici en bijvoorbeeld buurtverenigingen.  IT-ontwikkelingen kunnen ondersteunen in betere communicatie, maar wat vooral belangrijk blijft in betere samenwerking zijn gedreven professionals die iedere dag het beste uit zichzelf willen halen.

Leiderschap

De zorgprofessionals op de werkvloer zitten vol ideeën en zijn vaak in staat om leiderschap te tonen. Door te luisteren naar hun stem en oplossingen voor alledaagse problemen kunnen we het grote geheel overzien.

Momenteel schrijf ik mijn afstudeeronderzoek over de rol van verpleegkundig specialisten in strategische besluitvorming. Zij zijn het ultieme voorbeeld van deze ontwikkeling.

 

Volgende keer

Joica Benschop geeft het stokje door aan wijkverpleegkundige Britt Degenkamp

Lees ook

Niksen

Niksen

  Sinds een aantal jaar ben ik bezig met een persoonlijke experiment : vijf minuten per dag niksen. Eerlijk gezegd is het voor mij niet eenvoudig. Toch blijkt het een zeer effectief experiment met minstens 3 verrassende resultaten.  Wat was eigenlijk de...

Is er een dominee in de zaal?

Is er een dominee in de zaal?

Het is altijd net op dat moment dat je onderuit zakt in je stoel omdat je zo aan die ontspanning toe was. Juist dan. Je kijk je nog even vertwijfeld om je heen. Ben ik nu die persoon die moet opstaan? Voor je het weet sta je er levensreddend te handelen. In mijn tak...

Leen-opa

Leen-opa

Verstaan doe ik hem niet, begrijpen wel. Als ik binnenloop schudt hij meestal meewarig zijn hoofd. Leen- opa op het werk. Hij moppert in een voor mij onverstaanbare taal. Ik zit naast hem, hij kletst tegen mij aan. Verstaan doe ik hem niet, begrijpen wel. Lachen doen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!