Selecteer een pagina

Acute Zorg, take the first step!

door

De Nederlandse zorg is maar net op adem aan het komen van de corona crisis en VWS publiceert de Houtskoolschets Acute Zorg. De houtskoolschets acute zorg is een discussiestuk over de nieuwe inrichting en bekostiging van het acute zorglandschap. De samenleving verandert, en daar moet de acute zorg op inspelen. Met een internet-consultatie kan iedereen reageren op deze eerste schets. Natuurlijk ging het op Twitter direct los met kritiek op deze schets.  Zorgprofessionals quoten erop los zonder echt inhoudelijke constructieve feedback en verbeteropties te verzinnen. Eerlijk, van al die hoogopgeleide professionals die we hebben had ik tot nu toe meer inhoud verwacht. Slechts hier en daar zijn er constructieve reacties in krant en op sociale media te lezen.

Afgelopen jaren heb ik samen met ziekenhuizen, huisartsenposten en ambulancediensten nagedacht over goede zorg in 2030. Dit deed ik door middel van het begeleiden van projecten, spreken op inspiratiesessies en congrespodia.Vanmorgen heb ik dan ook een presentatie verzonden die mijn persoonlijke visie verwoord én ruimte geeft aan reeds opgedane ervaringen in het land.

Silo’s
Mijn passie voor goede (acute) zorg is twintig jaar geleden ontstaan. Maar of ik nu werkzaam was als SEH verpleegkundige, ambulanceverpleegkundige of manager op een HAP, overal kwam ik frustraties tegen die echt persoonsgerichte goede zorg verlening belemmerde. Doordat ik steeds meer in de verschillende silo’s van de zorg werkzaam werd, zag ik dat er sprake is van verzuiling. De patiënt leek de enige die over de silo’s heen manoeuvreerde. Tijdens gesprekken tussen de professionals van de verschillende silo’s ontstond regelmatig een Babylonische spraakverwarring. Vaak zonder dat deelnemers dat zelf doorhadden.

Binnen de organisaties in de acute zorg was er een sterke mate van interne gerichtheid. Organisaties en professionals waren vooral bezig met vragen als; Hoe overleef ik mijn begroting en meerjarenplan? Hoe profileert mijn vakgebied zich? Hoe overleef ik mijn dagelijks werk? Hoe zorg ik dat we financieel gezond blijven? Deze vraagstukken waren gesprek van de dag. Terwijl datgeen waarvoor men in de zorg ging werkensteeds meer naar de achtergrond verdween. Want of je nu bestuurder bent of professional je hebt een  gezamenlijke missie en dat is: goede zorg. En toen kwam Corona. Corona heeft deze overlevingsmodus flink door elkaar geschud en de noodzaak om anders te gaan denken én werken is door Corona duidelijker gemaakt dan ooit door willekeurige verandermanager of inspirator.

Take the first step in faith. You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.

Martin Luther King Jr.

Zichtlijnen
Veel professionals leven de laatste jaren in de- hoe overleef ik mijn werkdag- modus. En dat terwijl we weten dat de druk op de acute zorg de komende jaren nog meer toe zal gaan nemen. Hoe stap je uit die overleef modus en bereid je je voor op wat komen gaat? Wie zet de stap om deze ratrace te doorbreken? Wie gaat kostbare tijd inzetten voor nieuwe plannen, methoden en technieken? Slechts een handjevol bestuurders keek destijds over de korte zichtlijnen heen. Om de zorg voor patiënt en zijn hulpvraag te verbeteren is dat noodzakelijk, We moeten nieuwe mogelijkheden ontdekken, samenwerken, uitproberen en experimenteren.Veel verbeter-potentieel ligt namelijk net buiten het zicht van de individuele zorgorganisatie of zorgprofessional.

Hoop
Langzaam zie ik het klimaat voor innovatie en nieuwe samwerkingsverbanden verbeteren. We durven en kunnen meer stappen te zetten naar de bedoeling. Goede zorg, dat is wat we willen bieden, nu en ook in 2030. Ongeacht de huidige afbakening van financiering of organisaties. Collega’s in de acute zorg, hou vol met het experimenteren. We gaan alleen nieuwe mogelijkheden ontdekken als we samenwerken, uitproberen en experimenteren!

Take the first step in faith. You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.

Martin Luther King Jr.

Lees ook

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

‘Tien keer bellen om een huisarts te vinden en nog steeds nul op rekest.’ Ja, dat horen we steeds vaker en dat is alarmerend. De huisartsenzorg is daarmee kanarie in de kolenmijn. Je leest het in de krant of op LinkedIn en je hoort het in het hele land. Ook in onze...

Je ziet het niet

Je ziet het niet

Toen ik op de SpoedEisende Hulp als SEH verpleegkundige ging werken was ik eenentwintig jaar. De handtekening onder mijn diploma Verpleegkunde was amper droog. Wat mij trok? Het onverwachte, de diversiteit, de adrenaline en het teamwork. En het was geweldig, meestal....

Niksen

Niksen

  Sinds een aantal jaar ben ik bezig met een persoonlijke experiment : vijf minuten per dag niksen. Eerlijk gezegd is het voor mij niet eenvoudig. Toch blijkt het een zeer effectief experiment met minstens 3 verrassende resultaten.  Wat was eigenlijk de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!