Wat echt telt is aandacht

Estafette interview in de zorg. Deze keer is Rob van de Beek aan het woord, directeur Zorg en Wonen in de gehandicaptenzorg. Iedere geïnterviewde geeft het stokje door aan iemand met een ander perspectief op de zorg.

Leven toevoegen aan dagen

Kinderchirurg Justin de Jong vindt dat het tijd wordt om te gaan kijken naar specialismen die een flinke hoeveelheid kwaliteit kunnen toevoegen. We moeten als artsen leven toevoegen aan de dagen, geen dagen aan het leven. Ook is hij kritisch over ons LinkedIn gebruik.

Kwetsbaarheid

‘We moeten de moed hebben om met kwetsbaarheid om te gaan, het niet te zien als teken van zwakte maar te accepteren als onderdeel van het bestaan in deze gebroken wereld. Jongeren moeten vaak nog leren dat kwetsbaarheid inherent is aan het bestaan. Het delen van levenservaringen van ouderen kan daarbij waardevol zijn en ons de kracht van kwetsbaarheid doen ontdekken,’ Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie.

De patiënt telt echt!

Eline Korpershoek is leerling IC verpleegkundige. en lid van het verpleegkundig stafbestuur. ‘ Op de IC waar ik werk kunnen patiënten vaak niet aangeven wat zij willen, wat ik dan onthoud is: wat als dit mijn vader of moeder was, hoe zou ik dan willen dat zij verzorgd zouden worden? ‘

Samenwerking en leiderschap in de zorg

De zorgprofessionals op de werkvloer zitten vol ideeën en zijn vaak in staat om leiderschap te tonen. Door te luisteren naar hun stem en oplossingen voor alledaagse problemen kunnen we het grote geheel in de zorg beter overzien.

Zorg die past

Mantelzorgers en zorg die past. In dit interview vertelt Britt Degenkamp, wijkverpleegkundige, hoe je zorg biedt die echt past. “Als je in de thuiszorg een mantelzorger gaat ontlasten is het belangrijk om te weten wat de verwachtingen zijn, zodat je de mantelzorger echt ontlast en niet opzadelt met juist meer problemen.”