Selecteer een pagina

Het is de hoogste tijd voor een nieuwe zorgentiteit, de Spoedeisende Medische Dienst (SEMD).

door

Zorgprofessionals en patiënten roepen al jaren dat er behoefte is aan de juiste zorg op de juiste tijd, door de juiste professional op de juiste plek. Helaas is het nog steeds een pijnlijke onwerkelijkheid in de spoedzorg. Met een achtergrond in de volle breedte van de spoedzorg en als patiënt zag Thera de Haan hoe het nu georganiseerd is en zet zij zich met haar onafhankelijke expertisebureau, Acute Zorgexperts NL. in, om de spoedzorg anders te organiseren. Een SEMD verbeterd de kwaliteit, is patiëntvriendelijker en kostenbesparend.

Onlangs moest ik met onze dochter op een donderdagavond naar de HAP met een sportblessure. Ja, ik weet het, je mag ook direct naar de SEH, afhankelijk van de ernst van het letsel. Maar zoals iedere brave burger, ga je eerst naar de huisarts, toch?

Na inschrijving en een uur in de wachtkamer, er zijn veel spoedgevallen, mogen we bij de huisarts binnen. Na 3 minuten onderzoek, worden we doorgestuurd voor een foto. Na 1 uur, het is druk op de SEH, is de foto gemaakt. We mogen plaatsnemen op een brancard in de gipskamer van de SEH. Dat belooft niet veel goeds.  Inmiddels worden we opnieuw ingeschreven, door de secretaresse en opnieuw onderzocht door een arts in opleiding. De verpleegkundige komt even gedag zeggen. De verpleegkundigen en artsen lopen druk heen -en weer, onze kamer voorbij. Na 1,5 uur komt een verpleegkundige melden dat er niets verontrustends is te zien op de foto. Dat is mooi. We kunnen nog niet weg want de arts moet ook nog even kijken. Intussen vindt de wisseling van dienst plaats. Een verse ploeg verpleegkundigen en artsen treedt aan, de afgepeigerden van de avonddienst druipen af. Na middernacht, ruim 4 uur later, krijgen we de diagnose. Niets aan de hand.

Bij een SEMD volgt de inrichting van de spoedzorg de patiënt. Hebben we 1 duidelijke toegang tot de acute zorg. Zijn de professionals achter de schermen geïntegreerd georganiseerd.

Meer weten over hoe je een SEMD inricht, of hoe je naar zo’n vorm van organiseren kan toegroeien?  Schrijf u nu in voor het 19e Nationale Spoedzorgcongres waarin Thera de Haan een workshop zal verzorgen over een SEMD.

Lees ook

De patiënt telt echt!

De patiënt telt echt!

Eline Korpershoek is leerling IC verpleegkundige. en lid van het verpleegkundig stafbestuur. ‘ Op de IC waar ik werk kunnen patiënten vaak niet aangeven wat zij willen, wat ik dan onthoud is: wat als dit mijn vader of moeder was, hoe zou ik dan willen dat zij verzorgd zouden worden? ‘

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

‘We moeten de moed hebben om met kwetsbaarheid om te gaan, het niet te zien als teken van zwakte maar te accepteren als onderdeel van het bestaan in deze gebroken wereld. Jongeren moeten vaak nog leren dat kwetsbaarheid inherent is aan het bestaan. Het delen van levenservaringen van ouderen kan daarbij waardevol zijn en ons de kracht van kwetsbaarheid doen ontdekken,’ Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie.

Leven toevoegen aan dagen

Leven toevoegen aan dagen

Kinderchirurg Justin de Jong vindt dat het tijd wordt om te gaan kijken naar specialismen die een flinke hoeveelheid kwaliteit kunnen toevoegen. We moeten als artsen leven toevoegen aan de dagen, geen dagen aan het leven. Ook is hij kritisch over ons LinkedIn gebruik.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!