Selecteer een pagina

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

door

‘Tien keer bellen om een huisarts te vinden en nog steeds nul op rekest.’ Ja, dat horen we steeds vaker en dat is alarmerend.

De huisartsenzorg is daarmee kanarie in de kolenmijn.

Je leest het in de krant of op LinkedIn en je hoort het in het hele land. Ook in onze regio zien we een toename in de mensen die zich melden bij de huisartsenspoedpost (HAP) omdat ze nergens anders terecht kunnen. Het is subtiel maar een zeer alarmerend verschijnsel.

De huisartsenzorg kenmerkt zich door langdurige zorgrelaties in alle fasen van ons leven. Dat is het succes van ons Nederlandse zorgsysteem én het unieke aan de huisartsenzorg.

Twintig jaar geleden was de druk ook hoog. Als oplossing zijn we toen de zorg al gaan coördineren in de vorm van huisartsenspoedposten. (HAP)
Er is niets nieuws onder de zon. 😉
Dit principe werkt goed, mits het een niet té grote schaalgrootte heeft.

Nu, twintig jaar later, lijken we weer terug bij af.
Inzet op nog meer efficiency door het vestigen van ‘plofpraktijken’ of door nog verder te centraliseren heeft negatieve effecten.
Het haalt juist alle nodige tijd en verbinding uit het huisartsenvak. Met als gevolg, slechte bereikbaarheid en verminderde kwaliteit.

Zorg dat onze artsen in opleiding weer huisarts willen worden. Dat ze zich kunnen vestigen in fatsoenlijke huisvesting. Dat ze ondersteund worden in het organiseren van de praktijk. Zorg dat er voldoende tijd voor onze patientenzorg blijft. Dat is immers het hart én het succes van de huisartsenzorg.

Zorgen dat huisartsenzorg dichtbij mensen en in alle fasen van ons leven mogelijk blijft, dat is de zorg van ons allemaal.

Lees ook

Je ziet het niet

Je ziet het niet

Toen ik op de SpoedEisende Hulp als SEH verpleegkundige ging werken was ik eenentwintig jaar. De handtekening onder mijn diploma Verpleegkunde was amper droog. Wat mij trok? Het onverwachte, de diversiteit, de adrenaline en het teamwork. En het was geweldig, meestal....

Niksen

Niksen

  Sinds een aantal jaar ben ik bezig met een persoonlijke experiment : vijf minuten per dag niksen. Eerlijk gezegd is het voor mij niet eenvoudig. Toch blijkt het een zeer effectief experiment met minstens 3 verrassende resultaten.  Wat was eigenlijk de...

Is er een dominee in de zaal?

Is er een dominee in de zaal?

Het is altijd net op dat moment dat je onderuit zakt in je stoel omdat je zo aan die ontspanning toe was. Juist dan. Je kijk je nog even vertwijfeld om je heen. Ben ik nu die persoon die moet opstaan? Voor je het weet sta je er levensreddend te handelen. In mijn tak...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!