Selecteer een pagina

Ik laat je niet stikken

door

Vandaag was ik standby voor mijn vriendin. Standby om haar niet te laten stikken, letterlijk. We hebben een netwerk van totaal onbevoegde, maar bekwame vrijwilligers die haar in periodes op afroep komen helpen. Zelf heeft ze dit netwerk opgezet. Er is momenteel geen andere mogelijkheid om haar niet te laten stikken. Alhoewel, een opname op de IC, dat zou kunnen volstaan.

Mijn vriendin woont al jaren zelfstandig en is voor alle dagelijkse bezigheden afhankelijk van ondersteuning, rolstoel of haar computer die ze aanstuurt met haar ogen. Tot voor kort gaf ze nog les, in haar rolstoel en met hulp op afroep. Mede dankzij FOKUS wonen heeft ze die mogelijkheid en leeft ze gewoon haar rijke leven ondersteunt door moderne technologie en geweldige ADL assistentie. Op afroep helpen ze haar met alles. Bijna alles dan. Als ze bijna stikt in haar slijm, dan is er NIEMAND beschikbaar.

Geen professional, bevoegd én bekwaam, om haar snel via de tracheacanule uit te zuigen. Geen ambulance, thuiszorgteam, huisarts die dit kan bieden. Met als gevolg dat er al eens eerder een dure IC opname moest plaatsvinden. Totaal onwenselijk voor haarzelf, de IC én de portemonnee.

Nu redden we het tegenwoordig aardig met een groep vrijwilligers die we gewoon zelf hebben geschoold en die in benauwde periodes een netwerk vormen.

Raar blijft het wel. Het vriendennetwerk laat je niet stikken, maar de professionals wel? 

Nb. Mijn vriendin heeft ook nagedacht over een oplossing. Een sluitend netwerk van ambulante IC zorg thuis. Wie pakt de handschoen op?

Lees ook

Leen-opa

Leen-opa

Verstaan doe ik hem niet, begrijpen wel. Als ik binnenloop schudt hij meestal meewarig zijn hoofd. Leen- opa op het werk. Hij moppert in een voor mij onverstaanbare taal. Ik zit naast hem, hij kletst tegen mij aan. Verstaan doe ik hem niet, begrijpen wel. Lachen doen...

Slechte wedstrijd

Slechte wedstrijd

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik voel mij steeds vaker speler in een slechte wedstrijd. Ik vraag mij af of we na afloop van deze Corona match nog wel een drankje samen wíllen drinken op dat terras? Wat aanvankelijk begon als een gezamenlijke wedstrijd tegen...

Zorg die past

Zorg die past

Mantelzorgers en zorg die past. In dit interview vertelt Britt Degenkamp, wijkverpleegkundige, hoe je zorg biedt die echt past. “Als je in de thuiszorg een mantelzorger gaat ontlasten is het belangrijk om te weten wat de verwachtingen zijn, zodat je de mantelzorger echt ontlast en niet opzadelt met juist meer problemen.”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!