Selecteer een pagina

Ik laat je niet stikken

door

Vandaag was ik standby voor mijn vriendin. Standby om haar niet te laten stikken, letterlijk. We hebben een netwerk van totaal onbevoegde, maar bekwame vrijwilligers die haar in periodes op afroep komen helpen. Zelf heeft ze dit netwerk opgezet. Er is momenteel geen andere mogelijkheid om haar niet te laten stikken. Alhoewel, een opname op de IC, dat zou kunnen volstaan.

Mijn vriendin woont al jaren zelfstandig en is voor alle dagelijkse bezigheden afhankelijk van ondersteuning, rolstoel of haar computer die ze aanstuurt met haar ogen. Tot voor kort gaf ze nog les, in haar rolstoel en met hulp op afroep. Mede dankzij FOKUS wonen heeft ze die mogelijkheid en leeft ze gewoon haar rijke leven ondersteunt door moderne technologie en geweldige ADL assistentie. Op afroep helpen ze haar met alles. Bijna alles dan. Als ze bijna stikt in haar slijm, dan is er NIEMAND beschikbaar.

Geen professional, bevoegd én bekwaam, om haar snel via de tracheacanule uit te zuigen. Geen ambulance, thuiszorgteam, huisarts die dit kan bieden. Met als gevolg dat er al eens eerder een dure IC opname moest plaatsvinden. Totaal onwenselijk voor haarzelf, de IC én de portemonnee.

Nu redden we het tegenwoordig aardig met een groep vrijwilligers die we gewoon zelf hebben geschoold en die in benauwde periodes een netwerk vormen.

Raar blijft het wel. Het vriendennetwerk laat je niet stikken, maar de professionals wel? 

Nb. Mijn vriendin heeft ook nagedacht over een oplossing. Een sluitend netwerk van ambulante IC zorg thuis. Wie pakt de handschoen op?

Lees ook

Leven toevoegen aan dagen

Leven toevoegen aan dagen

Kinderchirurg Justin de Jong vindt dat het tijd wordt om te gaan kijken naar specialismen die een flinke hoeveelheid kwaliteit kunnen toevoegen. We moeten als artsen leven toevoegen aan de dagen, geen dagen aan het leven. Ook is hij kritisch over ons LinkedIn gebruik.

Wat echt telt is aandacht

Wat echt telt is aandacht

Estafette interview in de zorg. Deze keer is Rob van de Beek aan het woord, directeur Zorg en Wonen in de gehandicaptenzorg. Iedere geïnterviewde geeft het stokje door aan iemand met een ander perspectief op de zorg.

Alles van waarde is weerloos

Alles van waarde is weerloos

Tijdens deze crisis blijkt onze veerkracht onder grote druk te staan. Wie zichzelf als sterk en onaantastbaar waande ziet zichzelf nu wankelen. Het zet vraagtekens bij onze levensinstelling. Wie ben ik als alles om mij heen wegvalt, mijn werk, mijn gezondheid, mijn sociale netwerk? In samenlevingsverbanden kan veerkracht gevonden en geoefend worden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!