Ik laat je niet stikken

by

Vandaag was ik standby voor mijn vriendin. Standby om haar niet te laten stikken, letterlijk. We hebben een netwerk van totaal onbevoegde, maar bekwame vrijwilligers die haar in periodes op afroep komen helpen. Zelf heeft ze dit netwerk opgezet. Er is momenteel geen andere mogelijkheid om haar niet te laten stikken. Alhoewel, een opname op de IC, dat zou kunnen volstaan.

Mijn vriendin woont al jaren zelfstandig en is voor alle dagelijkse bezigheden afhankelijk van ondersteuning, rolstoel of haar computer die ze aanstuurt met haar ogen. Tot voor kort gaf ze nog les, in haar rolstoel en met hulp op afroep. Mede dankzij FOKUS wonen heeft ze die mogelijkheid en leeft ze gewoon haar rijke leven ondersteunt door moderne technologie en geweldige ADL assistentie. Op afroep helpen ze haar met alles. Bijna alles dan. Als ze bijna stikt in haar slijm, dan is er NIEMAND beschikbaar.

Geen professional, bevoegd én bekwaam, om haar snel via de tracheacanule uit te zuigen. Geen ambulance, thuiszorgteam, huisarts die dit kan bieden. Met als gevolg dat er al eens eerder een dure IC opname moest plaatsvinden. Totaal onwenselijk voor haarzelf, de IC én de portemonnee.

Nu redden we het tegenwoordig aardig met een groep vrijwilligers die we gewoon zelf hebben geschoold en die in benauwde periodes een netwerk vormen.

Raar blijft het wel. Het vriendennetwerk laat je niet stikken, maar de professionals wel? 

Nb. Mijn vriendin heeft ook nagedacht over een oplossing. Een sluitend netwerk van ambulante IC zorg thuis. Wie pakt de handschoen op?

Lees ook

Tijd en de Ander

Tijd en de Ander

De mens in zijn netwerk, samen met professionals, een beetje hulp van technologie. Wat mij betreft de onmisbare ingrediënten in onze huidige samenleving. 

In één keer goed?

In één keer goed?

Het in één keer goed willen doen kan juist averechts werken. Veilige faal- en experimenteerruimte bieden zorgt voor ontwikkeling en groei.

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

‘Tien keer bellen om een huisarts te vinden en nog steeds nul op rekest.’ Ja, dat horen we steeds vaker en dat is alarmerend. De huisartsenzorg is daarmee kanarie in de kolenmijn. Je leest het in de krant of op LinkedIn en je hoort het in het hele land. Ook in onze...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!