Selecteer een pagina

Superselfie

door

In Gouda hebben we een nieuwe attractie. Je kunt een superselfie maken op het bordes van ons middeleeuws stadhuis. Het mooie van deze superselfie is dat je in een paar seconden jezelf in het perspectief ziet van een vogel. Op de toren van de st. Janskerk is een camera die je selfie verheft tot de superselfie. Binnen een paar seconden zie je jezelf in microformaat, het stadhuis midden op het marktplein en de oude panden eromheen. Ik vind het een geweldig idee, dat prachtige middeleeuwse gebouw te koppelen aan de moderne techniek waarbij de pracht van de omringende omgeving en eigenlijk de nietigheid van de mens direct zichtbaar is. Maar ach, dat laatste zal mijn calvinistische perspectief wel zijn. Een ander ziet vooral het mooie plein en de diversiteit in kleuren van de daken.

Perspectief

Het kiezen van het juiste perspectief is voor een fotograaf ook van belang. Een foto genomen op ooghoogte geeft toch een ander beeld, dan een foto vanuit de heup. Eén van de beste fotografen die ik ken, gaat dan ook vaak, tijgerend of zich-half-verstoppend te werk. Alles om net die ene unieke foto te kunnen maken. Met succes, hij wint prijs na prijs.

Diversiteit

Het is geen nieuws dat het voor een bestuurder of manager goed is om juist die mensen om zich heen te verzamelen die dat andere perspectief op zaken kunnen bieden. Dit maakt beslissingen breder gedragen en doordacht. Teams hebben ook baat bij diversiteit. Mensen met diverse talenten en ervaring bieden een wisselend perspectief op zaken. Welk perspectief je kiest, bepaalt het beeld van de situatie. Dat geldt voor de selfie, de fotograaf, het bedrijf en het team.

Ik schakel graag van het een- naar- een ander perspectief. Het houdt mijn hoofd fris en flexibel. Het zorgt voor nieuwe inzichten en oplossingen waar zaken vastgelopen lijken. Er is vast een heel goede psychologische verklaring voor het perspectief waar we graag voor kiezen. Maar die analyse zal ik u hier besparen.

Acute zorg

Ik geloof dat de (acute) zorg haar uitdagingen aankan door ze te beschouwen vanuit twee soorten perspectieven. Die van de vogel- en het wisselende perspectief. Door in vogelperspectief naar de uitdagingen te kijken in de acute zorg, zijn er oplossingen denkbaar door de domeinen te overstijgen. Door te wisselen van perspectief tussen bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp, Ambulancedienst en Huisartsenpost, ontstaat er een basisvoorwaarde voor samenwerking; het kennen van elkaar. Wie is die verpleegkundig specialist? Wat kan een huisarts bij de HAP? Hoe doet een meldkamercentralist de triage?

Diversiteit en wisselend perspectief leveren, wat mij betreft, meerwaarde aan je persoonlijke en zakelijke leven. Het verrijkt je blik op de wereld, de situatie waar je je in bevindt. Het vraagt wel wat van je; Ken je jezelf, je organisatie, je grenzen? Ben je bereid te investeren in diversiteit en tegenspraak? Weet je het perspectief van je teamgenoten, de ketenorganisatie?

Van selfie tot superselfie. Organiseer het; persoonlijk, zakelijk en geniet van het steeds weer verassende perspectief en de mogelijkheden.

Thera de Haan

Lees ook

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

‘Tien keer bellen om een huisarts te vinden en nog steeds nul op rekest.’ Ja, dat horen we steeds vaker en dat is alarmerend. De huisartsenzorg is daarmee kanarie in de kolenmijn. Je leest het in de krant of op LinkedIn en je hoort het in het hele land. Ook in onze...

Je ziet het niet

Je ziet het niet

Toen ik op de SpoedEisende Hulp als SEH verpleegkundige ging werken was ik eenentwintig jaar. De handtekening onder mijn diploma Verpleegkunde was amper droog. Wat mij trok? Het onverwachte, de diversiteit, de adrenaline en het teamwork. En het was geweldig, meestal....

Niksen

Niksen

  Sinds een aantal jaar ben ik bezig met een persoonlijke experiment : vijf minuten per dag niksen. Eerlijk gezegd is het voor mij niet eenvoudig. Toch blijkt het een zeer effectief experiment met minstens 3 verrassende resultaten.  Wat was eigenlijk de...

1 Reactie

  1. Herman Bakhuis

    Beste Thera

    Inspirerend verhaal zet je neer. Complimenten daarvoor.
    Wellicht Kun je ook iets betekenen voor een thuislozenopvang in de Achterhoek in het kader van verwijzing ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!