Selecteer een pagina

Wat echt telt is aandacht

door

ESTAFETTE INTERVIEW  Zorgprofessionals aan het woord over wat voor hen echt telt in de zorg.

TE GAST
Rob van de Beek
directeur Zorg en Wonen bij Stichting Philadelphia Zorg

Rob, aandacht voor ‘wat echt telt’ wat is dat volgens jou?

In de zorg voor mensen met een beperking draait alles om aandacht. Het is in mijn ogen de kern van de zorg. Dat wil zeggen, niet alleen maar kijken naar iemand, maar de ander echt zien in waar hij of zij ondersteuning bij nodig heeft. Dan kan alleen maar door volledig aandacht te hebben voor die ander. Voor die aandacht gaan de medewerkers in de hele zorg. Ik maak er dus van: ‘wat echt telt is aandacht’!

Hoe kan de veerkracht van mensen en de samenleving goed benut worden?

Door mensen uit te dagen op waar ze goed in zijn. Iedereen heeft een talent en als je dat in kunt zetten geeft dat ook weer een boost aan je veerkracht. Naast natuurlijk niet te hard werken en goed rusten tussen de bedrijven door.

Welke deelgebieden van zorg hebben wat jou betreft prioriteit?

Welzijn

Door de verdere ambulantisering van zorg zitten de kwetsbare wijken vol met kwetsbare mensen. Die niet zo makkelijk aansluiten bij het knarrenhofje of een Yuppen-initiatief of een buurthuis in lopen.

Jeugd(zorg)

De schade van de Corona-periode met een Marshall-plan aanpakken. Hebben we ook gelijk een prachtige casus voor samenwerking. Bijvoorbeeld een intake van jongeren die kampen met problemen door Corona door een multidisciplinair team dat snel schakelt en alle hulp organiseert.

Welke ideeën heb je over betere samenwerking in de zorg?

De zorg wordt voor een groot deel nu op basis van prestatie door de verzekeraars vergoed. Dat stimuleert samenwerking niet. En investeren in samenwerking en preventie wordt meestal niet (structureel) beloond.

Ik gun de zorg een keer een echt groot experiment. Om bijvoorbeeld een hele stad of een deel van een provincie tot proef gebied te verklaren waarbinnen de schotten maximaal worden gesloopt. En dan de 15 beste ideeën binnen dat gebied testen.

Zo heeft op de Veluwe een integraal project van huisartsen, fysiotherapeuten, longartsen en sportscholen een reductie van astma-medicatie van (ik meen) 30% tot gevolg gehad.

Welke mogelijkheden zie je om de vergrijzing en toenemende zorgvraag samen te dragen?

Er voor zorgen dat vrijwilligerswerk een volwaardig alternatief is voor mensen die werkloos zijn. Mogelijk instellen van een basisinkomen? In huisvesting initiatieven realiseren waar door gespikkeld wonen van generaties zorg meer uit de community wordt gehaald en minder bij de professional.

Volgende keer

Rob van de Beek geeft het stokje door aan Justin de Jong, Kinderchirurg in het AUMC

Lees ook

De patiënt telt echt!

De patiënt telt echt!

Eline Korpershoek is leerling IC verpleegkundige. en lid van het verpleegkundig stafbestuur. ‘ Op de IC waar ik werk kunnen patiënten vaak niet aangeven wat zij willen, wat ik dan onthoud is: wat als dit mijn vader of moeder was, hoe zou ik dan willen dat zij verzorgd zouden worden? ‘

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

‘We moeten de moed hebben om met kwetsbaarheid om te gaan, het niet te zien als teken van zwakte maar te accepteren als onderdeel van het bestaan in deze gebroken wereld. Jongeren moeten vaak nog leren dat kwetsbaarheid inherent is aan het bestaan. Het delen van levenservaringen van ouderen kan daarbij waardevol zijn en ons de kracht van kwetsbaarheid doen ontdekken,’ Riëtte Oudenaarden, verpleegkundig specialist geriatrie.

Leven toevoegen aan dagen

Leven toevoegen aan dagen

Kinderchirurg Justin de Jong vindt dat het tijd wordt om te gaan kijken naar specialismen die een flinke hoeveelheid kwaliteit kunnen toevoegen. We moeten als artsen leven toevoegen aan de dagen, geen dagen aan het leven. Ook is hij kritisch over ons LinkedIn gebruik.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!