Selecteer een pagina

Wat echt telt is aandacht

ESTAFETTE INTERVIEW  Zorgprofessionals aan het woord over wat voor hen echt telt in de zorg.

TE GAST
Rob van de Beek
directeur Zorg en Wonen bij Stichting Philadelphia Zorg

Rob, aandacht voor ‘wat echt telt’ wat is dat volgens jou?

In de zorg voor mensen met een beperking draait alles om aandacht. Het is in mijn ogen de kern van de zorg. Dat wil zeggen, niet alleen maar kijken naar iemand, maar de ander echt zien in waar hij of zij ondersteuning bij nodig heeft. Dan kan alleen maar door volledig aandacht te hebben voor die ander. Voor die aandacht gaan de medewerkers in de hele zorg. Ik maak er dus van: ‘wat echt telt is aandacht’!

Hoe kan de veerkracht van mensen en de samenleving goed benut worden?

Door mensen uit te dagen op waar ze goed in zijn. Iedereen heeft een talent en als je dat in kunt zetten geeft dat ook weer een boost aan je veerkracht. Naast natuurlijk niet te hard werken en goed rusten tussen de bedrijven door.

Welke deelgebieden van zorg hebben wat jou betreft prioriteit?

Welzijn

Door de verdere ambulantisering van zorg zitten de kwetsbare wijken vol met kwetsbare mensen. Die niet zo makkelijk aansluiten bij het knarrenhofje of een Yuppen-initiatief of een buurthuis in lopen.

Jeugd(zorg)

De schade van de Corona-periode met een Marshall-plan aanpakken. Hebben we ook gelijk een prachtige casus voor samenwerking. Bijvoorbeeld een intake van jongeren die kampen met problemen door Corona door een multidisciplinair team dat snel schakelt en alle hulp organiseert.

Welke ideeën heb je over betere samenwerking in de zorg?

De zorg wordt voor een groot deel nu op basis van prestatie door de verzekeraars vergoed. Dat stimuleert samenwerking niet. En investeren in samenwerking en preventie wordt meestal niet (structureel) beloond.

Ik gun de zorg een keer een echt groot experiment. Om bijvoorbeeld een hele stad of een deel van een provincie tot proef gebied te verklaren waarbinnen de schotten maximaal worden gesloopt. En dan de 15 beste ideeën binnen dat gebied testen.

Zo heeft op de Veluwe een integraal project van huisartsen, fysiotherapeuten, longartsen en sportscholen een reductie van astma-medicatie van (ik meen) 30% tot gevolg gehad.

Welke mogelijkheden zie je om de vergrijzing en toenemende zorgvraag samen te dragen?

Er voor zorgen dat vrijwilligerswerk een volwaardig alternatief is voor mensen die werkloos zijn. Mogelijk instellen van een basisinkomen? In huisvesting initiatieven realiseren waar door gespikkeld wonen van generaties zorg meer uit de community wordt gehaald en minder bij de professional.

Volgende keer

Rob van de Beek geeft het stokje door aan Justin de Jong, Kinderchirurg in het AUMC

Lees ook

Leen-opa

Leen-opa

Verstaan doe ik hem niet, begrijpen wel. Als ik binnenloop schudt hij meestal meewarig zijn hoofd. Leen- opa op het werk. Hij moppert in een voor mij onverstaanbare taal. Ik zit naast hem, hij kletst tegen mij aan. Verstaan doe ik hem niet, begrijpen wel. Lachen doen...

Slechte wedstrijd

Slechte wedstrijd

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik voel mij steeds vaker speler in een slechte wedstrijd. Ik vraag mij af of we na afloop van deze Corona match nog wel een drankje samen wíllen drinken op dat terras? Wat aanvankelijk begon als een gezamenlijke wedstrijd tegen...

Zorg die past

Zorg die past

Mantelzorgers en zorg die past. In dit interview vertelt Britt Degenkamp, wijkverpleegkundige, hoe je zorg biedt die echt past. “Als je in de thuiszorg een mantelzorger gaat ontlasten is het belangrijk om te weten wat de verwachtingen zijn, zodat je de mantelzorger echt ontlast en niet opzadelt met juist meer problemen.”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!