Wie gaat er over de acute zorg?

by

Niet altijd hoeft alles overal beschikbaar te zijn. En niet altijd kan overal alles beschikbaar zijn. Zeker niet in tijden van schaarste. Dan is een goede spreiding van voorzieningen in de acute zorg van belang. Daar heeft Pier Eringa in zijn artikel in Zorgvisie helemaal gelijk in.


Huisartsen en ambulancediensten maakten altijd al keuzes in het insturen van hun patiënten. Soms had een ziekenhuis wel een SEH, maar niet overal waren er de juiste voorzieningen voor goede opvang. Voldoende en gekwalificeerd personeel, logistiek, OK, IC capaciteit en tijdig aanwezige specialismen, die met enige regelmaat bepaalde handelingen verrichten. Allemaal van belang voor kwaliteit en veiligheid van de acute zorg.
Als ambulanceverpleegkundige kende ik het verschil. Of je op het platteland iemand treft met een hartinfarct, of in de stad. Op het platteland bereidt je je voor op een lange reis met alle mogelijke complicaties van dien. Want je weet het is ‘door to needle time.’

Dat betekent niet dat alle SEH’s open moeten blijven én dat betekent niet dat alle kleine SEH’s maar kunnen sluiten.
Goede en bereikbare acute zorg kan ook voor de leefbaarheid van een gemeenschap wel degelijk van belang zijn. Om dit vorm te kunnen blijven geven zijn goede samenwerkingsverbanden in de regio onontbeerlijk.Tussen ziekenhuizen, huisartsen, ambulancediensten, thuiszorg en verpleeghuizen. Bepaalde specifieke zorg kan verder weg in een ziekenhuis met de juiste randvoorwaarden. Maar het kan ook zo zijn dat er toch alles aan moet worden gedaan om specifieke medische zorg te kunnen blijven realiseren dichtbij. Dan moeten die randvoorwaarden kunnen worden gecreëerd vaak met onderlinge (boven)regionale afspraken voor dezelfde kwaliteit.

Ook uit buitenlands onderzoek weten we: concentratie van de acute zorg kan ook nadelige effecten hebben op de rest van het zorgsysteem, het kan de acute zorgvraag zelfs vergroten.

Er zijn ook nog de niet perse medisch relevante thema’s. Denk daarbij aan leefbaarheid, werkgelegenheid, bereikbaarheid. Het is van belang dat al deze zaken ook worden meegewogen in besluitvorming over het wel of niet sluiten van SEH’s.

Laten dat vooral mensen met inzicht zijn in ál deze elementen, mensen die alles meewegen en kunnen overzien. Of dat nu politici, medici, bestuurders of inwoners zijn.
Waarom doen we dat in de regio niet samen?

Lees ook

In één keer goed?

In één keer goed?

Het in één keer goed willen doen kan juist averechts werken. Veilige faal- en experimenteerruimte bieden zorgt voor ontwikkeling en groei.

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

‘Tien keer bellen om een huisarts te vinden en nog steeds nul op rekest.’ Ja, dat horen we steeds vaker en dat is alarmerend. De huisartsenzorg is daarmee kanarie in de kolenmijn. Je leest het in de krant of op LinkedIn en je hoort het in het hele land. Ook in onze...

Je ziet het niet

Je ziet het niet

Toen ik op de SpoedEisende Hulp als SEH verpleegkundige ging werken was ik eenentwintig jaar. De handtekening onder mijn diploma Verpleegkunde was amper droog. Wat mij trok? Het onverwachte, de diversiteit, de adrenaline en het teamwork. En het was geweldig, meestal....

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!