Zorg die past

ESTAFETTE INTERVIEW  Zorgprofessionals aan het woord over wat voor hen echt telt in de zorg.

TE GAST
Britt Degenkamp
Wijkverpleegkundige bij Careyn
Britt jij bent wijkverpleegkundige, welke specifieke aandacht is juist belangrijk in de wijkverpleging?

De patiënt moet altijd centraal staan voor zorg die past. Hierbij probeer ik mezelf in te beelden hoe ik zelf graag behandeld en benaderd zou willen worden.Een open houding en echt luisteren naar wat de patiënt zegt is enorm belangrijk. Daarbij moet je ook kijken welke vraag achter de vraag zit en daarop reageren. Zo kan je goed in kaart brengen wat de patiënt en dien naasten voor zorg wil ontvangen en wat voor hen de prioriteiten zijn in de zorg.

Hoe kan volgens jou de veerkracht van mensen en de samenleving goed benut worden?

De goede kwaliteiten van mensen waarderen en optimaal benutten. Optimaal benutten is de erkenning geven aan de mensen die ze verdienen. Op deze manier krijg je energie en kan je je steentje bijdragen aan de maatschappij. Soms helpt het ook om mensen inzicht te geven in het feit dat ze belangrijk zijn en invloed kunnen hebben op de maatschappij. Om de veerkracht van de samenleving te behouden is het van belang dat er rustperiodes genomen worden. Zo kunnen kwaliteiten van iedereen optimaal benut worden én blijven.

Welke deelgebieden van de zorg hebben wat jou betreft prioriteit?

Alle soorten zorg hebben prioriteit.  Iedereen heeft recht op toegang tot zorg. Hierbij moet er ook goed gekeken worden naar de draagkracht en -last van de gezondheidszorg. Een voorbeeld hiervan is dat tijdens een crisis niet-noodzakelijke zorg afgeschaald moest worden om ruimte te maken voor noodzakelijke zorg. Een ander deelgebied wat nu breed in het nieuws komt is de psychische gezondheid van jongeren. De wachtlijsten zijn enorm lang, maar er zit weinig verbetering in het korter maken van de  wachtlijsten. Daar moet na de crisis ook prioriteit van gemaakt worden, want tenslotte wordt gezegd dat de jongeren de toekomst zijn van Nederland.

Welke ideeën heb jij  voor betere samenwerking in de zorg?

Een betere samenwerking in de zorg hangt samen met het uitspreken van verwachtingen en te behalen doelen. Door verwachtingen uit te spreken kan je samen met de collega en/of mantelzorger de juiste richting op gaan.  Een voorbeeld is bij de mantelzorger.

Als je in de thuiszorg een mantelzorger gaat ontlasten is het belangrijk om te weten wat de verwachtingen zijn, zodat je de mantelzorger echt ontlast en niet opzadelt met juist meer ‘problemen’.

Ook is het belangrijk om de doelen die behaald moeten worden, ook geëvalueerd worden. Past de zorg bij de hulpvraag en de verwachtingen?

Welke mogelijkheden zie jij om de vergrijzing en toenemende zorgvraag samen te dragen?

Mantelzorgers moeten we de juiste begeleiding geven. Zo kunnen mensen langer thuiswonen en kunnen we samen de toenemende vraag op de verpleegtehuizen proberen te reduceren. Hierbij is het wel heel erg belangrijk dat er passende begeleiding is bij de mantelzorger, anders zal de zorgvraag niet af – maar juist toenemen!

Volgende keer

Britt Degenkamp geeft het stokje door aan Eva Zweers Cardiac care Verpleegkundige bij het Erasmus MC

Lees ook

Tijd en de Ander

Tijd en de Ander

De mens in zijn netwerk, samen met professionals, een beetje hulp van technologie. Wat mij betreft de onmisbare ingrediënten in onze huidige samenleving. 

In één keer goed?

In één keer goed?

Het in één keer goed willen doen kan juist averechts werken. Veilige faal- en experimenteerruimte bieden zorgt voor ontwikkeling en groei.

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

Huisarts is de kanarie in de kolenmijn

‘Tien keer bellen om een huisarts te vinden en nog steeds nul op rekest.’ Ja, dat horen we steeds vaker en dat is alarmerend. De huisartsenzorg is daarmee kanarie in de kolenmijn. Je leest het in de krant of op LinkedIn en je hoort het in het hele land. Ook in onze...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit delen?

Deel deze blog met je netwerk!